Dissabte, 10 de setembre, Marxa de Torxes, sopar i Havaneres a la Pl. Catalunya - Diumenge, 11 de setembre, Ofrena a la Pl. Catalunya i Bus a la Manifestació de Barcelona

DEBAT PEL DRET A DECIDIR (21/01/10)

Aquest dijous 21 es va celebrar el debat pel dret a decidir amb les participacions de l'Iñaki Anasagasti (Senador PNV) i en Manel Mas (Exalcalde de Mataró i Diputat al Congrés PSC), l'acte el va moderar en Saül Gordillo, periodista i director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). La platea del Teatre Orfeò de Calella estava plena amb més de cent noranta conciutadans, l’organització va haver d’obrir el pis superior.

En el primer bloc cada un dels ponents va exposar quina és la seva visió del dret a decidir i sobre l’actual l moviment de les consultes sobiranistes. Iñañi Anasagasti va realitzar un anàlisis històric del café para todos i va afirmar que ‘el desarrollo estatutario es un desastre con continuios incumplimientos por parte de estado’ y que la ‘democracia és un régimen de opinión pública’ i que el moviment ‘a Madrid lo miran con preocupación’, perquè a diferència del Pla Ibarretxe que era un ‘novimiento dentro de las instituciones’ les consultes a Catalunya ‘son un movimiento fuera de las instituciones, son una propuesta cívica’, una visió contraposada amb la d’en Manel Mas que defensava ‘l’encaix de Catalunya dins el marc actual’ i un ‘model federal de l’estat’ encara que reconeixent que no tots els seus companys de partit comparteixen aquest parer i que ‘a vegades es troben a faltar federalistes, aquí i allà’.

A continuació va haver el debat moderat per en Saül Gordillo, on en Manel Mas es va mostrar escèptic sobre com es gestionaria un procés de independència ‘amb qui es negociaria?, com es negociaria?’  i recordava el procés de independència dels balcans mentre l’Iñaki Anasagasti recordava el procés per la independència del Quebec i les diferències entre Canadà i Espanya, a Canadà el seu tribunal constitucional admet que la lectura de la Constitució no es pot fer al marge dels desitjos expressats a les urnes per un contingent significatiu de ciutadans i definia el tribunal constitucional espanyol amb un símil ‘en una final Barça Madrid el árbitro fuera elegido por Florentino Perez’ .

En Saül Gordillo va reflexionar sobre si ens trobem en un confilcte de sobiranies, la de l’estat o de la ciutadania i si Escòcia pot esdevenir un mirall, reflexions a les que l’Iñaki Anasagasti va respondre exposant que Europa hi han diversos moviments en a banda de Catalunya i Eusskadi, per exemple hi ha Escòcia, País de Gales, Bèlgica i que ‘més Europa és més Catalunya, més Euskadi, ...’, en Manel Mas defensava que ‘hi han certs plantejaments nacionalistes que no fan més Europa, hem de treballar per més Europa’ i tornant a recordar la guerra dels Balcans i la història d’Espanya.

L’acte va concloure amb un torn obert de paraula entre els assistents a l’acte on l’ Iñaki Anasagasti va felicitar a la ciutadania per la lliçó de democràcia que està realitzant per l’absència de confrontacions en tot el procés i per la llibertat on cada posició pot ser exposada, procés que des d’Euskadi es mira amb molt interès.

Video - Valoració dels participants -

Iñaki Anasagasti

Saül Gordillo Manel Mas

Enllaços externs:

Fotos (Bloc d'en Saül Gordillo)

El dret a decidir. Calella (Blog d'en Manel Mas)

Comentaris (1)

No s'admeteran comentaris insultants, racistes, ni contraris a la llei, tampoc comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia.

Donacions

Pots fer les teves aportacions a la plataforma:

COMPTE CORRENT A L’OFICINA DE CAIXA GIRONA DE CALELLA

Número de compte: 2030 0118 79 3300012142